Bike Polo

Hardcourt Bike Polo is de urban versie van het traditionele fiets polo. Er wordt niet op gras gepeeld maar op asfalt/beton. Om goed kennis te maken met de sport moet je het gewoon een keer spelen, maar om je een beetje een indruk te geven volgt hier een korte introductie over materiaal, veld en regels.

[Fiets]

Bike Polo kun je op elk soort fiets spelen. De belangrijkste eisen zijn wendbaarheid en degelijkheid. Omdat je continue korte snelle sprints maakt is een lage versnelling (gear ratio 1:1.4 … 1:1.8) het beste. Tijdens het spel heb je geen tijd om van versnelling te wisselen dus gebruiken de meeste spelers een single speed fiets. Spelers hebben dan nog de keuze uit fixed-gear (doortrapper) of freewheel, beide hebben voor- en nadelen. Kijk eens op de website van The League of Bike Polo wat voor fietsen zoal worden gebruikt.

Verder is het zaak om goed te kunnen remmen. Het beste doe je dat met twee remmen maar omdat je tijdens het spel meestal maar één hand aan het stuur hebt is een dual brake lever (remhendel voor twee remmen) in dat geval een vereiste. Als je maar één rem wil gebruiken is een voorrem het meest effectief.

[Mallet]

De bal wordt gespeeld met een mallet. De meeste spelers maken deze zelf van een skistok en een stuk kunststof (PE) pijp.

 [Bal]

Street-hockey bal.

[Teams]

Twee teams van drie spelers spelen tegen elkaar. Één speler is goalie maar deze rol mag voortdurend wisselen.

[Veld]

Er bestaan geen vaste afmetingen voor een polo veld maar het meest gebruikelijk is een veld van 15×30 tot 20×40 meter. Er is ruimte om achter het goal langs te spelen (zoals bij ijshockey).

[Goals]

De gebruikte goals zijn ca. één fiets breed (1.5 meter) en 70cm hoog.

[Regels]
  • Spelers mogen niet met hun voeten de grond raken, als dat wel gebeurt dan moet deze speler “aftikken” aan de zijlijn ter hoogte van het midden van het veld voor hij weer mee mag spelen.
  • Scoren mag alleen met de kopse kant van de mallet.
  • Een wedstrijd gaat tot één van de teams 5 goals heeft gescoord, of een maximale tijd (meestal 10min.)
  • Voor de start van een wedstrijd staan de spelers achter hun eigen goal, de scheidsrechter telt vervolgens af (3-2-1 POLO!) waarop de spelers zo snel mogelijk de bal in het midden van het veld proberen te bereiken.
  • Er is alleen contact toegestaan tussen speler-speler, fiets-fiets en mallet-mallet.

Voor meer regels check hardcourtbikepolo.com of bekijk de onderstaande video